Bitkisel Dokular İle İlgili Sorular

Sponsorlu Bağlantılar
bir biri depo fotosentez genel kas doku kemik lignin meyve olur periderm Bitkisel Dokular İle İlgili Sorular Bitki Biyolojisi Çıkmış Sorular bitkisel dokular test soruları bitkisel dokular il..

Bitkisel Doku Soruları

Bitkisel Doku Soruları

1-Böcekçil bitkilerin ve tuzcul bitkilerin tuz salgılamada özelleşen salgı tüyleri ile kök emici tüylerini oluşturan epidermis hangi doku içerisinde incelenir?

  • Destek doku
  • Koruyucu doku
  • Bağ doku
  • Parankima doku
  • Epitel doku

    2-Aşağıdakilerden hangisi, parankima dokusunun fonksiyonlarından biri değildir?

  • İletim
  • Fotosentez
  • Desteklik
  • Solunum
  • Depo ve salgı

    3-Aşağıdakilerden hangisi, değişmez dokuların özelliklerinden değildir?

  • Birincil ve ikincil meristem doku hücrelerinin gelişme ve farklılaşmasıyla oluşur.
  • Hücreleri büyük, sitoplazması az ve kofulları çok sayıdadır.
  • doku hücrelerinin arasında boşluk bulunur.
  • Hücre duvarlarında odun ve mantar özü birikerek kalınlaşmaya sebep olur.
  • Embriyonik meristematik özelliklerini taşır.

    4-Aşağıdakilerin hangisinde, parankima dokusu bulunmaz?

  • Gövde ve kök kabuğu
  • Yaprak mezofili
  • Epidermis
  • Tohum endospermi
  • Meyve etli kısımları

    5-Bir yaprak sapında aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?

  • Kollenkima
  • Parankima
  • Sklerankima
  • Odun borusu
  • Kaliptra

    6-Aşağıdakilerden hangisi, periderm ve özellikleriyle ilgili yanlış bir açıklamadır?

  • Çok yıllık bitkileri örter ve korur.
  • Fellojenden orijin alır.
  • Hücre çeperlerinde su geçirmez süberin maddesi birikir.
  • Gaz alış verişini kovucuk sağlar.
  • Canlı hücrelerdir.

    7-Hayvansal ve bitkisel dokulardaki görev benzerliği aşağıdaki hangi ikili arasında yoktur?

  • Epitel doku-Kas doku
  • Bağ doku-Parankima
  • Bez epiteli-Salgı doku
  • Kemik doku-Destek doku
  • Kan doku-İletken doku

    8-Aşağıdakilerden hangisi, karşısındaki yapıyı içermez?

  • Pek doku-Selüloz, pektin
  • Sert doku-Selüloz, lignin
  • Odun borusu-Süberin, kalbur borusu
  • Epidermis-Kütikula, stoma
  • Periderm-Süberin, lentisel

    9-Aşağıdakilerden hangisi, bütün bitki gruplarının genel özelliklerindendir?

  • Kök, gövde ve yaprağın bulunması
  • Madde taşınmasının damarlarla yapılması
  • Karbondioksit özümlemesi yapan hücrelerin bulunması
  • Hem eşeyli, hem eşeysiz üremenin yapılabilmesi
  • Aktif olarak yer değiştirme hareketi yapabilmesi

    10-Epidermisten orijin alan tüylerin görevi aşağıdakilerden hangisi olamaz?

  • Örtü
  • Salgı
  • Tırmanma
  • Savunma
  • Onarım

    11-Kök büyüme bölgesinde,

  • Dermatojen
  • Fellojen
  • Plerom
  • Kambriyum
  • Periblem

    bölgelerinden hangileri bulunur?

  • I ve II
  • III ve IV
  • I, II ve III
  • I, II ve V
  • II, IV ve V

    12-Bir kökte aşağıdaki hangi bölgeden karşısındaki kısımlar oluşmaz?

  • Dermatojen-Epidermis
  • Periblem-Kabuk
  • Plerom-Odun borusu
  • Epidermis-Emici tüyler
  • Plerom-Fellojen

    13-Yaprakların, meyvelerin ve köklerin depo bölgeleri genellikle hangi doku hücrelerinden oluşmuştur?

  • Epidermis
  • Parankima
  • Kollenkima
  • Periderm
  • Sklerankima

    14-Odunsu dikotiledon bir bitkide,

  • Apikal meristem
  • İletim kambriyumu
  • Mantar kambriyumu

    dokularından hangileri bulunur?

  • Yalnız I
  • Yalnız II
  • Yalnız III
  • I ve II
  • I, II ve III

    15-Yaprağın palizat mezofili ve sünger mezofili hangi doku hücrelerinden yapılmıştır?

  • Epidermis
  • Kollenkima
  • Sklerankima
  • Parankima
  • Soymuk

    16-Kaliptranın görevi nedir?

  • Embriyonik hücreleri üretmek
  • Suyu emmek
  • Kök apikal meristemi oluşturmak
  • Mineralleri emmek
  • Kök apikal meristemi dış etkilere karşı korumak

    17-Yan köklerin uzamasını sağlayan perisiki aşağıdaki hangi hücrelerden oluşur?

  • Parankima
  • Meristem
  • Epitel
  • Kollenkima
  • Salgı

    18-Bitkilerde,

  • Yaraların onarılması
  • Boyuna büyüme
  • Eşeysiz çoğalma
  • Enine kalınlaşma

    Olaylarından hangileri meristem doku tarafından doğrudan gerçekleştirilir?

  • Yalnız II
  • Yalnız IV
  • II ve III
  • II, III ve IV
  • I, II, III ve IV

    19-Aşağıdakilerden hangisinde meristem doku bulunmaz?

  • Kök apikali
  • İletim kambriyumu
  • Gövde apikali
  • Çenekler
  • Fellojen

    20-İletim kambriyumunun fonksiyonu aşağıdakilerden hangisidir?

  • İkincil ksilem ve floemi üretir.
  • Birincil dokuları oluşturur.
  • Boyuna büyümeyi sağlar.
  • Kabuk ve parankima hücrelerini üretir.
  • Su ve besin depo eder

    Biyoloji Test Soruları 2

    1. Uç meristem kökte, kaliptra (kök
    şapkası) ile korunur. Kaliptra
    zedelendiğinde aşağıdaki durumlardan
    hangisi görülür?
    A) Bitkide hayati olayların durması
    B) Bitki kökünün hızla büyümesi
    C) Zedelenen kısımda yeni uç
    meristemlerin oluşması
    D) Bölünür dokunun çoğalarak
    zedelenen kısmı onarması

    2. Bitkilerde koku ve bal özü hangi
    dokunun hücreleri tarafından
    üretilir?
    A) İletim doku
    B) Salgı doku
    C) Temel doku
    D) Destek doku

    3. Aşağıdaki dokulardan hangisine
    ait hücre doğru verilmiştir?
    Doku Hücre
    A) Temel bağ doku › Fibroblast
    B) Kemik doku › Kondrosit
    C) Kıkırdak doku › Osteoblast
    D) Yağ doku › Osein

    4. I- Omurgalı hayvanlarda sinir
    kordonu vücudun sırt tarafında,
    omurgasız hayvanlarda
    ise karın tarafında bulunur.
    II- Kurbağalardan memelilere
    doğru gidildikçe, beyin yarım
    küreleri küçülüp, kıvrımlar
    azalmaya başlar.
    Yukarıdaki bilgiler için ne söylenebilir?
    A) Yalnız I doğru
    B) Yalnız II doğru
    C) Her ikisi de doğru
    D) Her ikisi de yanlış

    5. Aşağıdakilerden hangisi
    impulsu ifade eder?
    A) Sinir hücresi zarının elektriksel
    yük bakımından tekrar dinlenme
    durumuna geçmesi
    B) Bir sinir hücresini uyarabilen
    en düşük uyartı şiddeti
    C) Dinlenme hâlindeki bir sinir
    hücresi zarındaki kutuplaşma
    D) Bir uyaran ile uyarılma durumunda
    sinir hücresinde meydana
    gelen değişiklik

    6. Beyin-omurilik sıvısının
    (BOS) görevi aşağıdakilerden
    hangileridir?
    I- Beyni mekanik etkilere karşı
    korumak
    II- Kan ve sinir hücreleri arasında
    besin alışverişi sağlamak
    III- Duyusal olarak çevrenin farkında
    olmayı sağlamak
    A) Yalnız I B) I – II
    C) II – III D) I – II – III

    7. I- Bir besinin tadının alınabilmesi
    için tat veren maddelerin
    tükürük içinde çözünmesi
    gerekir.
    II- Kokunun alınabilmesi için
    madde taneciklerinin mukus
    içinde çözünmesi gerekir.
    Yukarıdaki bilgiler için ne söylenebilir?
    A) Yalnız I doğru
    B) Yalnız II doğru
    C) Her ikisi de doğru
    D) Her ikisi de yanlış

    8. Görme olayında, aşağıdakilerin
    hangisinden hemen sonra görme
    sinirlerinde impuls oluşur?
    A) Işınlar saydam tabakaya geldiğinde
    B) Işınlar göz merceğinde kırıldığında
    C) Cismin şekli ve rengi beyinde
    algılandığında
    D) Ağ tabakaya düşen ışınlar almaçları
    uyardığında

    9. Kulakta bulunan aşağıdaki yapılardan
    hangisi denge duyusu
    ile ilgili değildir?
    A) Yarım daire kanalları
    B) Östaki borusu
    C) Kesecik
    D) Tulumcuk

    10. Aşağıdaki bitkisel hormonlardan
    hangisi tohumun uykuda
    kalmasını sağlayıp, uygun olmayan
    ortamlarda tohumun
    çimlenmesini engeller?
    A) Oksin B) Absisik asit
    C) Giberellin D) Etilen

    11. Adrenalin hormonu;
    I- Böbrekte sodyum ve klor
    iyonlarının geri emilmesi
    II- İskelet kaslarına ve kalbe giden
    damarların genişlemesi
    III- Korku anında göz bebeklerinin
    büyümesi
    durumlarından hangilerinde etkilidir?
    A) Yalnız I B) I – II
    C) II – III D) I – II – III

    12. Aşağıdaki durumların hangisinde
    kandaki glikoz düzeyinin
    normalin üzerine çıkması beklenir?
    A) Uzun süre aç kalındığında
    B) Spor yapıldıktan sonra
    C) Aşırı stresli durumda
    D) Yemek yedikten sonra

    13. Hipotalamus, hipofiz ve tiroid
    bezi arasındaki geri besleme olayında;
    hipofiz, tiroid uyarıcı hormon
    (TSH) salgıladığında aşağıdakilerden
    hangisi görülür?
    A) Tiroid bezi tiroksin üretir.
    B) Metabolizma yavaşlar.
    C) Tiroksin üretimi durur.
    D) Vücut sıcaklığı düşer.

    14. I- Bir hücreliler genellikle sucul
    organizmalar olduklarından
    hareketleri suyun hareketine
    bağlı olarak değişebilir.
    II- Bazı bir hücreli canlılarda
    bulunan sil, kamçı, yalancı
    ayak gibi yapılar pasif hareketi
    sağlar.
    Yukarıdaki bilgiler için ne söylenebilir?
    A) Yalnız I doğru
    B) Yalnız II doğru
    C) Her ikisi de doğru
    D) Her ikisi de yanlış

    15. Aşağıdakilerden hangisi bitkilerde
    bulunan kollenkima hücrelerinin
    özelliklerinden değildir?
    A) Canlı ve esnek olma
    B) Lignin maddesinin birikmesiyle
    oluşma
    C) Pektin ve selüloz içerme
    D) Bulunduğu bitki kısımlarına
    desteklik sağlama

    16. Bitkilerin, bir cisimle temas ettiğinde
    verdiği tepkiye ne ad
    verilir?
    A) Fotonasti
    B) Termonasti
    C) Tigmotropizma
    D) Gravitropizma

    17. Peristaltik hareket, aşağıdaki
    canlılardan hangisinde görülür?
    A) Midye
    B) İstiridye
    C) Kedi balığı
    D) Toprak solucanı

    18. Kafatası kemikleriyle ilgili olarak
    aşağıda verilenlerden hangisi
    yanlıştır?
    A) Aralarında sıkı bağlantılar vardır.
    B) Birbirlerine girintili çıkıntılı şekilde
    bağlanmışlardır.
    C) Hareketlilikleri sınırlıdır.
    D) Yassı kemiklerdir.

    19. Süngerlerde, sindirimle ilgili
    olarak aşağıdaki yapılardan
    hangisi bulunur?
    A) Kursak
    B) Arka bağırsak
    C) Yakalı kamçılı hücre
    D) Taşlık

    20. Aşağıdakilerden hangisi karaciğer
    tarafından salgılanır?
    A) Lipaz
    B) Safra
    C) Amilaz
    D) Kimotripsinojen

    Cevaplar:

    1. D
    2. B
    3. A
    4. A
    5. D
    6. B
    7. C
    8. D
    9. B
    10. B
    11. C
    12. D
    13. A
    14. A
    15. B
    16. C
    17. D
    18. C
    19. C
    20. B

    alıntı

  • Etiketler:bitkisel dokular test soruları bitkisel dokular ile ilgili sorular bitki biyolojisi çıkmış sorular bitkisel ve hayvansal dokular test bitkisel dokular test bitkisel dokular ile ilgili test soruları dokular test soruları bitkisel dokularla ilgili sorular dokularla ilgili sorular bitkisel dokular sorular biyoloji dokular test kök yaprak gövde ile ilgili sorular 11.biyoloji bitkisel dokular test bitki biyolojisi test doku ile ilgili test soruları hayvansal dokular test soruları ve cevapları bitkisel dokularla ilgili test soruları ve cevapları bitkisel dokular soruları bitkisel temek dokularla ilgili test soruları bitkilerle ilgili biyoloji testleri
    Bitkisel psişizm: Bitkisel psişizm, psişik araştırmacılarca bitkilerdeki psişik fenomenler bütününü ifade eden bir terim olarak kullanılmaktadır.
    Fitoterapi: Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına gelmektedir. Terim ilk olarak Fransız hekim Henri Lenclerc (1870-1953) tarafından La Presce Medical adlı tıp dergisinde kullanılmıştır.
    Bitkisel ipek: Bitkisel ipek, kapsüllerden (pamukta ya da kapokta olduğu gibi) çıkan tanelerdeki tohumunun üstderi hücrelerinin proliferasyonu sonucu elde edilen liftir.
    Bitkisel parazitlik: Bitkisel parazit, bitkilerin üzerinde yaşayan parazit çeşitidir. İkiye ayrılırlar:
    Etanol: Etanol, etil alkol veya bitkisel alkol; renksiz ve yanıcı bir kimyasal bileşik. Alkollü içkilerin büyük bir kısmında bulunur. Kimyasal formülü C2H6O olup EtOH ya da C2H5OH olarak da ifade edilmektedir.
    İlgili Taraflar: İlgili Taraflar (İng. Both Parties Concerned), ABD'li yazar J. D. Salinger'ın ilk kez 26 Şubat 1944'te Saturday Evening Postta yayınlanan öyküsü.
    İlgili minör: İlgili minör, belli bir Majör gam ile aynı donanımı paylaşan natürel minör gama verilen isimdir. Herhangi bir Majör gamın ilgili minörünü bulmak için, o Majör gamın altıncı derecesini bulmak veya gama ismini veren notanın üç yarım ses gerisindeki notayı bulmak yeterlidir.

    Bir Cevap Yazın

    E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir