Yaş Problemleri Çözümlü

Sponsorlu Bağlantılar
2t 3t artar b 52 baba belli bir bu buna daha denklem herkes olsun salim sene soru Yaş Problemleri Çözümlü Çözümlü Yaş Problemleri yaş problemleri yaş problemleri çözümlü çözümlü ya..

Çözümlü Yaş Problemleri

YAŞ PROBLEMLERİ

Belli bir sene sonra herkesin yaşı aynı miktarda artar.

İki kişinin yaşları toplamı t yıl sonra 2t artar.

Belli bir sene önce herkes aynı miktarda gençti.

Üç kişinin yaşları toplamı t yıl önce 3t daha azdı.

İki kişinin arasındaki yaş farkı zamanla değişmez.

Örnek 1

Bir baba 48, oğlu 18 yaşındadır. Kaç yıl sonra yaşları toplamı, yaşları farkının 3 katı olur?

A) 4 B) 8 C) 9 D) 12

Çözüm

Baba ile oğlunun yaşları farkı 48 – 18 = 30 dur.

Yaşları farkı hiç bir zaman değişmez.

Yaşları toplamı, yaşları farkının 3 katı olacağından,

30 x 3 = 90 olmalıdır.

48 + 18 = 66 (şimdiki yaşları toplamı)

90 – 66 = 24 ® Yaşları toplamı artmalı

24 : 2 = 12 yıl sonra olur.

Cevap D

Bu soru tipleri denklem kurularak ta çözülebilir. Şimdi bu tip örnekler yapalım:

Örnek 2

Salim’in 4 yıl önceki yaşının, 6 yıl sonraki yaşına oranı dir. Buna göre, Salim’in şimdiki yaşı kaçtır?

A) 11 B) 12 C) 13 D) 14

Çözüm

Salim’in şimdiki yaşı x olsun. Verilenlere göre,


Cevap D

Örnek 3

62 yaşında olan bir annenin yaşı, 5 er yıl arayla doğmuş dört çocuğunun yaşlarının toplamına eşittir. Buna göre, en küçük çocuk doğduğunda anne kaç yaşındaydı?

A) 40 B) 52 C) 54 D) 56

Çözüm

En küçük çocuğun yaşı x ise, diğerlerinin yaşları sırasıyla x + 5, x + 10 ve x + 15 olur.

Verilenlere göre,
x + (x + 5) + (x + 10) + (x + 15) = 62

4x + 30 = 62

4x = 32

x = 8 («) olur.

Buna göre, en küçük çocuk doğduğunda anne,

62 – 8 = 54 yaşında idi.

Cevap C

Yaş Problemleri


Yaş Problemleri

1. 3 yıl önce 9 yaşında olan Selin, şimdi kaç yaşındadır?
A) 12 B) 14 C) 13

2. 4 yıl sonra 13 yaşında olacak olan Asiyenur, şimdi kaç yaşındadır?
A) 10 B) 17 C) 9

3. 2 yıl önce 15 yaşındaydım. Şimdi kaç yaşındayım?
A) 17 B) 18 C) 19

4. 5 yıl önce 12 yaşında olan Çağrı, şimdi kaç yaşındadır?
A) 16 B) 17 C) 18

5. Göksel 4 yıl sonra 11 yaşında olacak. Göksel şimdi kaç yaşındadır?
A) 6 B) 7 C) 15

6. Ablam 4 yıl sonra 19 yaşında olacak. Ablam şimdi kaç yaşındadır?
A) 13 B) 23 C) 15

7. Ağabeyim 5 yıl önce 13 yaşındaydı. Ağabeyim şimdi kaç yaşındadır?
A) 16 B) 18 C) 8

8. 2 yıl sonra 9 yaşında olacak olan Ezgi, şimdi kaç yaşındadır?
A) 7 B) 11 C) 12

9. Hakan 5 yıl sonra 13 yaşında olacaktır. Hakan şimdi kaç yaşındadır?
A) 7 B) 8 C) 18

10. 7 yıl sonra 15 yaşında olacak olan Harun, şimdi kaç yaşındadır?
A) 6 B) 7 C) 8

Cevaplar:

1-A
2-C
3-A
4-B
5-B
6-C
7-B
8-A
9-B
10-C

Yaş Problemleri

bir babanın yaşı üç çocuğunun yaşları toplamının 4 katıdır.çocukların yaşlarının toplamı babanın yaşına geldiğinde baba ve çocukların yaşları toplamı 90 oluyor.babanın bugünkü yaşı kaçtır ?

5.sınıf Matematik Yaş Problemleri Soruları

lütfen 5.sınıf olsun…

Hız Problemleri

ÖRNEK 1:

İki şehir arası 450 kilometredir.Karşılıklı hareket eden
iki taksiden birinin saatteki ortalama hızı 70 kilometre,
diğerinin 80 kilometredir.İki taksi kaç saat sonra karşılaşırlar?

ÇÖZÜM:
İki şehir arası uzaklık,hızlar toplanarak bölünür:

70+80=150
450:150=3 saat sonra karşılaşırlar.

ÖRNEK 2:

İki köyden karşılıklı hareket eden iki kişiden birinin saatteki ortalama hızı 5 kilometre,diğerinin
6 kilometredir.3 saat sonra karşılaştıklarına göre,köyler arası
kaç kilometredir?

ÇÖZÜM:
Hareket karşılıklı olduğu için,hızlar toplamı süre ile çarpılır:

5+6=11
11×3=33 kilometre(iki köy arası)

ÖRNEK 3:
Saatteki ortalama hızı 70 km olan bir otomobil ile saatteki ortalama hızı 40 km olan bir tır,aynı anda aynı yönde hareket ediyorlar.2 saat sonra aralarındaki uzaklık kaç km olur?

ÇÖZÜM:
Hızlar farkı süre ile çarpılır:

70-40=30(hızlar farkı)
30×2=60 km (aralarındaki uzaklık)

alıntı

Etiketler:yaş problemleri yaş problemleri çözümlü çözümlü yaş problemleri çözümlü problemler yaş problemlerinin pratik çözümü yaş problemleri çözümlü sorular yaş problemleri çözümleri problemler çözümlü sorular çözümlü yaş problemleri örnekleri yaş problemleri çözümü yaş problemleri ve çözümleri yaş problemleri soru ve çözümleri Yaş problemi problemler soru çözümleri sayı problemleri çözümlü yaş problemleri örnekleri problemlerin pratik çözümleri yaş problemleri çözümlü örnekler yaş problemleri çözümlü test yaş problemleri pratik çözümler

Yorumlar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir